سفارش تبلیغ
صبا ویژن

اینجا..بدون..توقف

صفحه خانگی پارسی یار درباره

تلسکوپ هابل و تعیین عمر پیرترین ستاره شناخته شده هستی

    نظر

 

تلسکوپ هابل سرانجام ستاره شناسان را قادر به شناسایی پیرترین ستاره رصد شده هستی -که می توان عمر آن را به شکل قابل اعتمادی تخمین زد- کرد. ستاره HD 140283 با تاریخ تولدی نزدیک به 14.5 میلیارد سال قبل (حاشیه خطای 0.8 میلیارد سال) مسن ترین ستاره ای است که تا کنون شناسایی شده. 

تخمین های قبلی عمر 16 میلیارد سال را برای آن نشان می دادند ولی همان طور که ناسا اشاره کرده، این حقیقت که عمر تقریبی جهان در حدود 13.8 میلیارد سال محاسبه شده، تناقض آشکاری را در قبول این عدد به وجود می آورد. اما تخمین جدید دوباره امکان همزیستی مسالمت آمیز علم کیهان شناسی و فیزیک ستاره ای را میسر کرد. 

نقش هابل در این بین چنین بود که به ستاره شناسان امکان داد فاصله ستاره از زمین را با استفاده از تفکیک اثر اختلاف منظر به طور دقیق محاسبه کنند. اختلاف منظر یا دیدگشت به وضعیتی گفته می شود که به ظاهر، موقعیت ستاره به خاطر تغییر مکان مشاهده گر زمینی تغییر می کند. اما با مقایسه مشاهدات مجزای هابل از یک منظر معکوس امکان تخمین دقیق تر برای فاصله ستاره به دست آمد. سپس اطلاعات مربوط به فاصله ستاره از زمین، با اطلاعات مربوط به روشنایی طبیعی آن ترکیب شد تا عمرش با دقتی 5 برابر گذشته مشخص شود. 

هوارد باند از انستیتو علمی تلسکوپ فضایی، می گوید: «ما عمر 14.5 میلیارد سال را به دست آوردیم، البته با یک خطای احتمالی که عمر ستاره را با عمر جهان هستی سازگار می کند. با توجه به مزایایی نظیر روشنایی و نزدیکی، این بهترین ستاره در آسمان برای انجام محاسبات عمر دقیق بود.» 

ستاره HD 140283 که با سرعت 1,287,475 کیلومتر بر ساعت در حال حرکت است سر انجام به میان هاله نورانی ستارگان در بر گیرنده کهکشان راه شیری خواهد رفت. با این حال تا آن زمان علاقمندان به نجوم می توانند با دوربین های دو چشمی خود آن را درصورت فلکی ترازو مشاهده کنند.